Magnezyum Glisinat Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

magnezyum-glisinat-ne-ise-yarar

Bu yazıda magnezyum glisinat ne işe yarar, faydaları nelerdir, günlük kullanım dozajı ve daha birçok konuya değindik.

Magnezyum Glisinat Nedir?

Magnezyum glisinat (magnezyum glisinat ve magnezyum bisglisinat olarak da bilinir) kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri seviyeleri, kan basıncı ve uyku kalitesi gibi birçok vücut sürecini dengeleyen hayati bir besindir. Diğer magnezyum türleri gibi magnezyum glisinat da protein ve kemik yapımını destekleyen ana elementlerden bir tanesidir.

Sağlıklı bir insan dengeli bir beslenme ile günlük magnezyum ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir. Ancak magnezyumun hassas ve küçük bir mineral olması, vücudun bazı durumlarda beslenme ile magnezyum alımını karşılayamamasına neden olabilir. Magnezyum eksikliği belirtileri yorgunluk, kas krampları, uyku kalitesinin düşmesi, iştahsızlık ve enerji kaybı olarak sıralanabilir. Bu durumda ek magnezyum takviyeleri devreye girer.

Bu yazıda magnezyum glisinat özelinde bu mineralin faydalarına, zararlarına, günlük magnezyum glisinat ihtiyacımıza ve magnezyum glisinatı nasıl kullanabileceğimize odaklandık. Yazımızda magnezyum çeşitleri ve faydaları, magnezyum glisinat faydaları ve magnezyum glisinatın diğer magnezyum türleri ile arasındaki farklara yer verdik. 

Eğer magnezyum glisinat eksikliğinizin olduğunu düşünüyorsanız bu yazıdaki detayları dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede son dönemde sosyal medyada oldukça popüler hale gelen magnezyum takviyeleri konusunda daha bilinçli kararlar alabilirsiniz.

Magnezyum Glisinat ile Diğer Magnezyum Türleri Arasındaki Fark Nedir?

Magnezyum glisinat, magnezyum sülfat, magnezyum oksit, magnezyum sitrat ve magnezyum malat gibi popüler magnezyum türleri ile birlikte toplamda 10 magnezyum türü vardır. Magnezyum sitrat ve magnezyum glisinat kolay emilim özellikleri nedeniyle en çok tercih edilen magnezyum türleridir. 

Magnezyum çeşitleri ne işe yarar diye merak ediyorsanız, her bir magnezyum türünün insan sağlığına olumlu etkileri vardır diyebiliriz.

Kısaca magnezyum türlerini ve faydalarını ele alalım:

  • Magnezyum sülfat: Daha az biyoyararlılığa ve daha fazla yan etkiye sahip magnezyum türüdür.
  • Magnezyum sitrat: Anksiyete, osteoporoz, metabolik rahatsızlıklar, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri gibi rahatsızlıklar için sıkça kullanılan, yüksek biyoyararlılığa sahip bir magnezyum türüdür. Yan etkileri daha azdır.
  • Magnezyum glisinat: Yüksek biyoyararlılığa ve düşük yan etkilere sahip magnezyum türüdür. Depresyonun tedavisinde sıkça kullanılır. Uyku kalitesini artırma özelliği vardır.
  • Magnezyum oksit: Kabızlık ve baş ağrısının tedavisinde sıkça kullanılan bir magnezyum türüdür. Magnezyum oksitin emilim oranı daha düşüktür. Bu nedenle gastrointestinal yan etkilere neden olabilir.
  • Magnezyum malat: Kan basıncını ve şekeri düzenleme, kas kasılmasını kontrol etme, sinir fonksiyonlarını ve uyku kalitesini iyileştirme özelliklerine sahiptir. Yüksek emilim oranına sahip bir magnezyum türüdür ve düşük magnezyum düzeyinin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Magnezyum glisinat ile diğer magnezyum türleri arasındaki en önemli fark, magnezyum glisinatın biyolojik kullanılabilirlik seviyesinin yüksek olması ve daha az yan etkiye neden olmasıdır. Bu nedenle düşük magnezyum seviyesine sahip insanlarda magnezyum düzeyini optimal seviyeye ulaştırmak için magnezyum glisinat takviyesi önerilir.

Magnezyum Glisinat Ne İşe Yarar?

magnezyum glisinat faydaları

Magnezyum glisinat kas ve sinir fonksiyonunu iyileştirme, bağışıklık sistemini destekleme, stresi azaltma, kemik sağlığını iyileştirme, kardiyovasküler sağlığı iyileştirme, uyku kalitesini artırma gibi faydaları ile ön plana çıkar.

Magnezyum glisinatın faydalarına bakalım:

  • Kan şekeri seviyesini düzenler: Yapılan çalışmalar magnezyum glisinat kullanan bireylerin daha dengeli kan şekeri koruma düzeyine ve kan basıncına sahip olduğunu gösteriyor. İlave magnezyum glisinat almak diyabet hastaları da dahil olmak üzere yüksek kan şekeri ve yüksek tansiyonu olan kişilere fayda sağlıyor. 2021 tarihli bir araştırmada, kontrolsüz diyabetli kişilerin, iyi glisemik kontrolü olan kişilere kıyasla önemli ölçüde daha düşük magnezyum düzeylerine sahip olduğu bulunmuştur.
  • Stresi ve depresyonu hafifletir: Magnezyum glisinat uzun yıllar boyunca depresyon tedavilerinde kullanılmıştır. 2017 yılında yapılan bir araştırmada magnezyum takviyelerinin anksiyete belirtileri üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Magnezyum depresyonun hafifletilmesine ve stres düzeyinin düşürülmesine ciddi etki ediyor.
  • Uyku kalitesini iyileştirir: Günümüzde magnezyumun popüler olma nedenlerinden biri de uyku kalitesini iyileştirme özelliğidir. Magnezyum gerçekten de uyku düzenlenmesinden sorumlu nörotransmitter olan gama-aminobütirik asit (GABA) reseptörlerine bağlanarak bu reseptörlerin aktivitesini artırır. Bunun sonucunda sinir sisteminin uyarılmasını azaltır ve daha kaliteli bir uyku almanıza neden olur.

Magnezyum glisinatın bu faydalarına ek olarak kemik sağlığını iyileştirme, kalp ritmini iyileştirme, spor performansını artırma ve ağrıyı azaltma gibi faydaları da vardır. 

Magnezyum bisglisinat ne işe yarar sorusunun cevabını merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Magnezyum Glisinat Nasıl Kullanılır?

Magnezyum glisinat için günlük önerilen doz kadınlar için 320, erkekler için 420 miligramdır. Magnezyum glisinatın yan etkiye neden olma oranı çok az olsa bile, olası mide rahatsızlığını azatlmaya yardımcı olmak için magnezyum glisinatı yemekle birlikte kullanmak daha doğrudur. Magnezyum eksikliği olanlar için 6 ay magnezyum glisinat takviyesi yeterlidir.

Aşırı magnezyum seviyeleri veya yüksek doz magnezyum alımı aşağıdaki sorunlara neden olur:

  • Hipotansiyon veya düşük tansiyon
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Düzensiz kalp atışı
  • Kas güçsüzlüğü

Eğer düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız magnezyum glisinat kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak daha doğru olacaktır. Aksi halde yukarıdaki yan etkileri yaşamanız mümkündür.

Magnezyum Glisinat Yan Etkileri Nelerdir?

Magnezyum glisinatın yan etkileri:

  • Mide rahatsızlığı veya ishal
  • Böbrek sorunları
  • Sinirli olma hali
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Tüm bu yan etkilerden korunmak için magnezyumu yemekle birlikte tüketmeniz önerilir. Magnezyum ciddi yan etkilere sahip değildir. Magnezyum kaynaklı alerjik reaksiyonların oluşması oldukça nadirdir. Fakat çok az bir ihtimal bile olsa, magnezyumun yol açtığı alerjik reaksiyonlar arasında döküntü, kaşıntı, şişme, şiddetli baş dönmesi ve nefes almada zorlanma yer alır.

Uyku için Ne Kadar Magnezyum Glisinat Almalısınız?

Uzmanlar uyku için günlük 350 mg’a kadar magnezyum glisinat takviyesinin yeterli olduğunu söylüyor. Eğer günlük beslenmenizde zaten yeterli miktarda magnezyum varsa, 350 mg’den daha düşük magnezyum takviyesi tercih edebilirsiniz.

Magnezyum Glisinat Uyku Getirir Mi?

Magnezyum glisinat uykunuzu getirebilir. Bunun nedeni, magnezyumun tüketildikten kısa süre sonra kolayca emilmesi ve sakinliği, rahatlamayı ve daha iyi uykuyu desteklemesidir. Magnezyumun bir uyku ilacı veya uyku takviyesi olmadığını da not etmemiz gerekir.

Magnezyum Glisinatı Hangi Saatlerde Almalıyım?

Magnezyumu uyumadan 30 dakika önce alabilirsiniz. Eğer magnezyum takviyesi alırken mide bulantısı veya baş dönmesi gibi yan etkiler yaşıyorsanız gün içerisinde yemek yerken yemekle birlikte magnezyum tüketebilirsiniz. Eğer ilaç kullanıyorsanız magnezyum takviyenizi ne zaman kullanacağınızla ilgili doktorunuzdan fikir almanız gerekiyor.

Magnezyum Glisinat ile Bisglisinat Arasındaki Fark Nedir?

Magnezyum glisinat ile bisglisinat aynı elementlerdir. Magnezyum bisglisinat magnezyum glisinatın doğru kimyasal ismidir. Kimyasal yapı ve kullanım alanları hem magnezyum glisinat, hemde bisglisinat için aynıdır.